Επικοινωνία

ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 28 Νοεμβρίου από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών ο μοναχικός αγώνας. Ένας αγώνας για δυνατούς, αφού στο κάθε σκάφος ήταν μόνον ένας.

Ο αγώνας αυτός γίνεται για τρίτη φορά αλλά εφέτος είχε μια ιδιαιτερότητα. Τα σκάφη δεν εκκίνησαν όλα μαζί, αλλά με την σειρά, από το πιο αργό έως το πιο γρήγορο. Οι χαριζόμενοι χρόνοι υπολογίστηκαν από την επιτροπή δύο ώρες πριν την εκκίνηση και δόθηκαν στην αρχή αντί να αφαιρούνται στο τέλος. Έτσι ενώ τα σκάφη έφυγαν σε διαφορετικό χρόνο, τερμάτισαν σχεδόν μαζί.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο Πατραϊκό κόλπο με συννεφιά και πολύ δυνατούς ανατολικούς ανέμους 30 μιλίων ανά ώρα, συνθήκες που τον έκαναν πολύ κουραστικό για τους μοναχικούς ιστιοπλόους. Συμμετείχαν οκτώ σκάφη. Πρώτος νικητής ήταν ο Γιώτης Καράμπελας με το TI MOUN, δεύτερος ο Λάκης Νικολάτος με το IRIDINI και τρίτος ο Χάρης Κανδρής με το ΦΟΙΒΗ.

Μετά τον τερματισμό συγκεντρώθηκαν όλοι στο εντευκτήριο του Ομίλου. Ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων και το μενού κρασί και ζεστή φασολάδα. Η κρίση είναι πλέον εμφανής. Ελπίζουμε του χρόνου οι συνθήκες να είναι καλύτερες και να έχουμε περισσότερες συμμετοχές. Η φασολάδα πάντως άρεσε σε όλους.


ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο 25 μιλίων ιστιοπλοϊκός αγώνας με σκάφη Ανοιχτής Θάλασσας «ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΠΑΝΟΣ» προς τιμήν του μεγάλου αυτού πατρινού αθλητή. Ο Αντώνης Πέπανος γεννήθηκε το 1866 στην Πάτρα. Την εποχή του ήταν ο καλύτερος Έλληνας κολυμβητής και είχε τερματίσει πρώτος σε όλους τους αγώνες που είχε συμμετάσχει έως τότε. Το 1896 στην 1η Ολυμπιάδα της Αθήνας ανακηρύχθηκε δεύτερος ολυμπιονίκης στην κολύμβηση 500μ. Οι αγώνες έγιναν στη Ζέα στις 30 Μαρτίου 1896. Κατά τη διάρκεια του αγώνα αγωνίστηκε άρρωστος από βαρύ κρυολόγημα και αιμορραγία στη μύτη, για αυτό τον λόγο άλλωστε δεν αγωνίστηκε και στα 1,200 μέτρα όπου είχε δηλώσει συμμετοχή. Επίσης ήταν αθλητής του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου Πατρών από το 1891 και μουσικός της φιλαρμονικής μπάντας. Θεωρούνταν ανεγνωρισμένα ο καλύτερος Έλληνας κολυμβητής.

Ο αγώνας είχε διαδρομή ΠΑΤΡΑ-ΛΑΚΚΟΠΕΤΡΑ-ΠΑΤΡΑ και έλαβαν μέρος 23 σκάφη και 80 άτομα, κυβερνήτες και πληρώματα.

Οι καιρικές συνθήκες έδωσαν αργό τέμπο στην κούρσα, αφού οι άνεμοι στα 2/3 της διαδρομής ήταν ελαφρείς, έδωσαν όμως την ευκαιρία να δοκιμαστούν οι κυβερνήτες σε επίπεδο τακτικής, αφού ο Πατραϊκός φημίζεται για τα θαλάσσια ρεύματα και τα τοπικά θερμικά.

Την κανονιά πήρε το σκάφος BIDOURIK του Φ. Κορμπέτ, το οποίο πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση, ακολουθούμενο από το ΒΕΡΕΝΙΚΗ του Α. Σάνη, το ΦΟΙΒΗ του Χ. Κανδρή και το IRIDINI του Γ. Νικολάτου.

Τα αποτελέσματα του αγώνα έχουν ως εξής:

Κατηγορία ORC International

1η νίκη σκάφος ΦΟΙΒΗ με κυβερνήτη το Χάρη Κανδρή και πλήρωμα τους Μελέτη Θεοδωρακάκο, Γιώργο Σχίζα, Ιάσονα Κανδρή και Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο.

2η νίκη σκάφος ΒΕΡΕΝΙΚΗ με κυβερνήτη την Πόπη Σάνη και πλήρωμα τους Ανδρέα Σάνη, Ιωάννη Παπαβασιλείου, Γεώργα Ιωάννη και Παναγιώτη Μπέσκο.

3η νίκη σκάφος IRIDINI με κυβερνήτη τον Γαβριήλ Νικολάτο και πλήρωμα τους Ειρήνη Νικολάτου και Πάνο Χασαπόπουλο.

Κατηγορία ORC Club

1η νίκη σκάφος BIDOURIK με κυβερνήτη τη Χαρά Κουβέλη και πλήρωμα τους Philip Corbett, Pascal Guillard, Jeremy Fargues και Frank Ruatta.

2η νίκη σκάφος CHER με κυβερνήτη τον Δημήτρη Δραμισιώτη και πλήρωμα τους Νίκο Καλαντζή, Αντώνη Κωστόπουλο και Κώστα Γαλάνη.

3η νίκη σκάφος ΚΙΡΚΗ ΙΙ με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Αποστολόπουλο και πλήρωμα τους Απόστολο Αποστολόπουλο, Νικόλαο Γιουρούκο και Νικόλαο Βαλσαμάκη.


ΡΑΛΙ ΙΟΝΙΟΥ 2010

Την Κυριακή 1 Αυγούστου ξεκινά η 22η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου που διοργανώνει, φέτος, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κέρκυρας με συνδιοργανωτή τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πάτρας.

Ο αγώνας αυτός, που ξεκίνησε πριν 22 χρόνια έχει καθιερωθεί ως το σπουδαιότερο ναυταθλητικό γεγονός στην περιοχή του Ιονίου και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ιστιοπλοϊκούς αγώνες σε πανελλήνιο επίπεδο.

Πέρσι, ο αγώνας διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον Ι.Ο. Πάτρας και συγκέντρωσε συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σερβία. 

Η τελετή έναρξης του αγώνα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Αυγούστου στην Κέρκυρα και η εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας θα δοθεί τη Δευτέρα 2 Αυγούστου με διαδρομή Κέρκυρα-Πρέβεζα. Οι υπόλοιπες διαδρομές του αγώνα είναι: Τετάρτη 4 Αυγούστου Πρέβεζα-Βασιλική Λευκάδας, Παρασκευή 6 Αυγούστου Βασιλική-Ληξούρι Κεφαλονιάς και Σάββατο 7 Αυγούστου Inshore αγώνας στον κόλπο Αργοστολίου.

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών θα συμμετάσχει στον αγώνα με τα σκάφη: ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ με κυβερνήτη τον Νίκο Κακαβούλα, ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ με κυβερνήτη το Δάκη Ιωαννίδη, ΑΡΓΩ με κυβερνήτη τον Μιχαήλ Μαραγκουδάκη, EX ANIMO με κυβερνήτη τον Σπύρο Αντωνιάδη, IRIDINI με κυβερνήτη τον Λάκη Νικολάτο, ΙΡΙΣ με κυβερνήτη το Δημήτρη Τσελίκα, ΚΙΡΚΗ ΙΙ με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Αποστολόπουλο, ΜΙΧΑΛΗΣ με κυβερνήτη τον Κώστα Καλογερόπουλο, ΜΥΡΣΙΝΗ με κυβερνήτη τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, ΝΗΠΕΝΘΕΣ με κυβερνήτη τον Δημήτρη Γεωργίου, ΟΝΑΡ με κυβερνήτη τον Γιώργο Αντύπα, CHER με κυβερνήτη τον Δημήτρη Δραμισιώτη, SIBA με κυβερνήτη τον Θύμιο Μπούντα, ΣΟΦΙΑ με κυβερνήτη τον Κώστα Μαλαμή, ΧΡΙΣΤΙΝΑ με κυβερνήτη τον Θεόδωρο Φωτόπουλο, ΦΟΙΒΗ με κυβερνήτη τον Χάρη Κανδρή και ΩΚΥΡΡΟΗ με κυβερνήτη το Γιώργο Θεοδώρου.


 ΑΠΟΝΟΜΕΣ 66ης & 67ης Σ.ΙΑ.Θ

Την Πέμπτη 1-7-10, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών οι απονομές διπλωμάτων στους αποφοίτους της 66ης και 67ης Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας του Ομίλου.

Ο Ι.Ο.Πατρών καλωσόρισε τους 55 νέους ιστιοπλόους και τους ευχήθηκε καλές θάλασσες και όμορφες εμπειρίες στα ταξίδια τους. Άλλωστε ένας νέος μαγικός κόσμος ανοίγεται μπροστά τους.

Τα επόμενα τμήματα της Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας του Ομίλου θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο.


ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Με 22 σκάφη στη γραμμή εκκίνησης μπροστά στις εγκαταστάσεις του Ι.Ο.Πατρών ξεκίνησε την Κυριακή που μας πέρασε ο ιστιοπλοϊκός αγώνας «ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ». Οι κυβερνήτες και τα πληρώματα τους αρχικά κινήθηκαν προς το φανάρι του Φίδαρη, στις εκβολές του Εύηνου ποταμού, όπου ήταν και το σημείο στροφής προς το τελικό σημείο τερματισμού, στην Πάτρα. Ήταν ένας καλός αγώνας με τους ανέμους να πνέουν από τα Δυτικά με εντάσεις που διακυμάνθηκαν από 3-5 μποφόρ. Τη γραμμή τερματισμού πρώτο πέρασε το σκάφος «ΜΙΧΑΛΗΣ» το οποίο ήταν και ο τελικός νικητής στην κατηγορία International. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Κατηγορία ORC International

1η νίκη σκάφος ΜΙΧΑΛΗΣ με κυβερνήτη τον Δημοσθένη Παπαμήτρου και πλήρωμα τους Νίκο Γιαννακόπουλο, Γιάννη Αντωνόπουλο, Παναγιώτη Βλάχο, Στέλλα Μαρούση, Κωνσταντίνο Καλογερόπουλο και Πηνελόπη Ορφανού.

2η νίκη σκάφος ΦΟΙΒΗ με κυβερνήτη τον Χάρη Κανδρή και πλήρωμα τους Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο, Μελέτη Θεοδωρακάκο, Ιάσονα Κανδρή και Γιώργο Σχίζα.

3η νίκη σκάφος ΩΚΥΡΡΟΗ με κυβερνήτη τον Γιώργο Θεοδώρου και πλήρωμα τους Παναγιώτη Τζαβάρα, Βασίλη Παπαδούλα, Λουκά Μάνδαλο και Σπυρίδωνα Κακό

Κατηγορία ORC Club

1η νίκη σκάφος ΙΡΙΣ με κυβερνήτη τον Δημήτρη Τσελίκα και πλήρωμα τους Δημήτρη Σαμαρά, Δημήτρη Κόνδη, Μαρία Μεταξά και Σάκη Σαμαντά.

2η νίκη σκάφος SIBA με κυβερνήτη τον Θύμιο Μπούντα και πλήρωμα τους Γιώργο Μπακογιάννη, Όλγα Σταυρουλοπούλου και Σοφία Κολλάτου.

3η νίκη σκάφος ΚΙΡΚΗ ΙΙ με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Αποστολόπουλο και πλήρωμα τους Απόστολο Αποστολόπουλο και Θωμά Ασπρούδη.

Τη προηγούμενη ημέρα το Σάββατο 26 Ιουνίου ιστιοφόρα σκάφη μελών του Ομίλου συνόδευσαν σε όλη τη διαδρομή τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΓΕΦΥΡΑ που θα διέσχισαν για 12η συνεχή φορά τη θαλάσσια διαδρομή από το Αντίρριο στο Ρίο, χτίζοντας και φέτος συμβολικά τη 12η Γέφυρα Ζωής.

Ο επόμενος αγώνας του προγράμματος, ο αγώνας «ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3/07/10 με διαδρομή ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟ, 15νμ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ OPTIMIST 11ΧΡΟΝΩΝ

Μια ανάσα από το μετάλλιο βρέθηκε ο αθλητής του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, Βασίλης Καρπούζας στον αγώνα «Πανελλήνιο Κύπελλο 11χρονων» με σκάφη τύπου Optimist. Ο αθλητής του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών μέχρι και την προτελευταία μέρα των αγώνων ήταν στην 3η θέση σε σύνολο 200 αθλητών!!! και πάλευε για τα μετάλλια. Δυστυχώς την τελευταία μέρα μία κακή κούρσα τον έφερε στην 9η θέση της γενικής κατάταξης, γεγονός το οποίο δεν αλλοιώνει την μεγάλη επιτυχία του αθλητή. Αναλυτικά οι θέσεις του: 3-3-OCS -1-5-35-2.

Διακόσιοι περίπου αθλητές από 84 ομίλους από όλη την Ελλάδα αγωνίστηκαν στην Αταλάντη στο Πανελλήνιο Κύπελλο 11χρονων.

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών εκπροσωπήθηκε με δύο αθλητές στην κατηγορία Optimist ηλικίας κάτω των 11 ετών. Εκτός από τον Βασίλη Καρπούζα (9ος γενικής και 7ος αγοριών) καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο άλλος αθλητής του Ι.Ο.Πατρών, ο Διονύσιος Τσακαρισάνος (120ος γενικής και 74ος αγοριών). Ήταν μια πραγματικά πολύ καλή στιγμή για την Πατρινή ιστιοπλοΐα και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών, διότι η κατηγορία Optimist είναι η πολυπληθέστερη από πλευράς αθλητών που δραστηριοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι είναι και η πιο ανταγωνιστική και δύσκολη λόγω της πληθώρας των συμμετεχόντων παιδιών. Συνεπώς μία διάκριση στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι αναλογικά πολύ σημαντική και έχει μεγάλη βαρύτητα.


12η ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ

Το Σάββατο 26/6/10 θα πραγματοποιηθεί για 12η συνεχόμενη χρονιά ο κολυμβητικός διάπλους της θαλάσσιας περιοχής Αντίρριο-Ρίο από μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΓΕΦΥΡΑ του ΟΚΑΝΑ.

Οι κυβερνήτες που επιθυμούν να συνοδεύσουν με τα σκάφη τους τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας κατά τη διάρκεια του διάπλου παρακαλούνται να ενημερώσουν τη Γραμματεία του Ομίλου μέχρι την Παρασκευή 18/6/10, για την καλύτερη οργάνωση της συμμετοχής μας.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ

Το Σάββατο 15/5/10, ώρα 19:00, στην Αίθουσα Διδασκαλίας του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΑ» με ομιλητή τον γνωστό ιστιοπλόο Γιάννη Κακίτση. Ο Γ. Κακίτσης ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα σε ηλικία επτά ετών, στην Αυστραλία. Ως αθλητής έχει κερδίσει πολλά πρωταθλήματα, μεταξύ των οποίων πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες. Στα Dinghies έχει αγωνιστεί με Vorien-Lightning-Finn-Star-Soling. Έχει διακριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με J24 και είχε και την πρώτη σχολή J24 για περίπου πέντε χρόνια. Τώρα ασχολείται με το σκάφος που σχεδίασε, το Solution. Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία το αναγνώρισε ως την πρώτη ελληνική κλάση, την οποία συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα αγώνων του 2000. Ως αρθρογράφος τεχνικών θεμάτων γράφει από το 1990, εκδίδοντας καταρχήν με τον αξέχαστο Μανώλη Φλουράκη το περιοδικό "Ιστιοπλοΐα". Κατόπιν, με τον Γιώργο Συκάρη, εξέδωσε το περιοδικό "Αρτέμων και Θάλασσα'', ενώ τώρα αρθρογραφεί στο "Θάλασσα & Γιώτιγκ". Επίσης είναι γνωστός ιστιοράπτης.


ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ

Με τρεις πρώτες νίκες στις ισάριθμες ιστιοδρομίες, η αθλήτρια Optimist του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, Κωνσταντίνα Δανιά κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία Optimist κοριτσιών και 1η θέση στη Γενική Κατηγορία Optimist στο Διασυλλογικό αγώνα που διοργάνωσε ο ΝΑΣΚ ΑΙΟΛΟΣ στις 8 & 9/5/10 στην Καλαμάτα.


Αγώνας «Αρχαία Καλυδώνα»

Οριακές καταστάσεις…

Το Σάββατο και Κυριακή 8 και 9 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκε ο αγώνας Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης «Αρχαία Καλυδώνα» με διαδρομή Πάτρα-Φίδαρης-Κρυονέρι την πρώτη μέρα και Κρυονέρι-Φίδαρης-Πάτρα την επόμενη.

Στο αγωνιστικό μέρος τώρα, το Σάββατο εκκίνησαν 18 σκάφη με ανέμους να πνέουν με ένταση 5-6 μποφόρ με αποτέλεσμα να έχουμε γρήγορες πλεύσεις με γρήγορες ταχύτητες προς το φανάρι του Φίδαρη. Ενώ όλα έδειχναν πως θα είχαμε έναν αγώνα κάτω από ιδανικές συνθήκες, ο «Ποσειδώνας» είχε άλλες διαθέσεις καταρρίπτοντας έτσι όλες τις μέχρι τότε μετεωρολογικές προγνώσεις. Ο καιρός δυνάμωσε με ανέμους να πνέουν με ταχύτητες άνω των 45 κόμβων που πολλές φορές στις ξαφνικές ριπές του έφταναν και τους  55 κόμβους. Τα αγωνιζόμενα σκάφη βρέθηκαν στο μέσον μιας τρικυμίας και τα 9 μποφόρ που επικρατούσαν επέβαλαν στους κυβερνήτες και στα πληρώματα να μειώσουν όσο ήταν δυνατόν την ιστιοφορία τους και να συνεχίσουν την πάλη τους με τα κύματα και τον άνεμο λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας ώστε να αντιμετωπίσουν αυτές τις ακραίες συνθήκες.

Το σκάφος της επιτροπής του αγώνα λόγω της σφοδρότητας του καιρού ήταν αδύνατον να φτάσει στο Κρυονέρι, ώστε να πάρει χρόνους τερματισμού και έτσι αποφασίστηκε να δοθεί ακύρωση της ιστιοδρομίας, ενώ τα αγωνιζόμενα σκάφη είχαν ήδη αρχίσει να καβατζάρουν το φανάρι του Φίδαρη. Όσοι μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχαν εγκαταλείψει , κατέπλευσαν στον λιμένα του Μεσολογγίου περιμένοντας την επόμενη μέρα για το δεύτερο σκέλος του αγώνα.

Ο απολογισμός της πρώτης μέρας είναι πως τελικά όταν έχεις την γνώση του αθλήματος που κάνεις και σεβασμό στην θάλασσα, τότε η φύση σου επιτρέπει να παίξεις μαζί της. Οι έμπειροι κυβερνήτες και τα πληρώματα, στα οποία υπήρχαν και αθλητές που πρόσφατα είχαν τελειώσει την σχολή Ιστιοπλοΐας του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, τα πήγαν περίφημα και απέδειξαν πως και γνώσεις έχουν αλλά και η ναυτοσύνη κυλάει στο αίμα τους.

Την Κυριακή τώρα, στην δεύτερη ιστιοδρομία, η εκκίνηση δόθηκε με ανέμους δυτικούς νοτιοδυτικούς εντάσεως 4-5 μποφόρ μπροστά από το όμορφο χωριό του Κρυονερίου.  Τα σκάφη κινήθηκαν με  κατεύθυνση αρχικά το φανάρι του Φίδαρη και μετά τις εγκαταστάσεις του Ι.Ο.Πατρών. Την κανονιά του τερματισμού πήρε το σκάφος ΦΟΙΒΗ με κυβερνήτη τον Χάρη Κανδρή ενώ τα τελικά αποτελέσματα ανά κατηγορία έχουν ως εξής:

Κατηγορία ORC International

1η νίκη σκάφος ΦΟΙΒΗ με κυβερνήτη τον Χάρη Κανδρή και πλήρωμα τους Αλέξανδρο Παρλαβάντζα, Μελέτη Θεοδωρακάκο, Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο και Φάνη Απατάγγελο.

2η νίκη σκάφος ΣΟΦΙΑ με κυβερνήτη τον Κώστα Μαλαμή και πλήρωμα τους Παναγιώτη Βλάχο και Κώστα Κατσιγιάννη.

3η νίκη σκάφος ΗΡΙΔΑΝΟΣ με κυβερνήτη τον Διονύση Ραυτόπουλο και πλήρωμα τους Γιάννη Αδαμόπουλο, Κωνσταντίνο Ραυτόπουλο, Γεράσιμο Λάβδα, Παναγιώτη Ντάμπαση και Χρήστο Μπάμπαλη.

Κατηγορία ORC Club

1η νίκη σκάφος CHER με κυβερνήτη τον Δημήτρη Δραμισιώτη και πλήρωμα το Νίκο Καλαντζή.

2η νίκη σκάφος ΧΑΡΑ με κυβερνήτη τον Δημήτρη Φασουλή και πλήρωμα τους Γιώργο Τσακίρη και Λουκά Καραγκούνη.

3η νίκη σκάφος SIBA με κυβερνήτη τον Θύμιο Μπούντα και πλήρωμα τους Βασιλική Μπούντα, Παναγιώτη Μαλλόπουλο και Κώστα Κατσαρό.


ΑΓΩΝΑΣ "ΗΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ"

Την Κυριακή 24/4/10, πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος αγώνας της αγωνιστικής περιόδου 2010 του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, αφιερωμένος στον Ηλία Μιχαλόπουλο, τον αγωνιστή που με τον ηρωισμό του έσωσε από την καταστροφή το λιμάνι της Πάτρας τα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1944.

Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί σε δύο ιστιοδρομίες, μία το Σάββατο 24/4 και μία την Κυριακή 25/4 στην περιοχή κοντά στο Ρίο – Αντίρριο. Ο καιρός όμως είχε διαφορετική άποψη. Το Σάββατο στο στενό του Ρίου φυσούσε άνεμος 7-8 μποφόρ (35 knots). Το σκάφος επιτροπής δεν ήταν δυνατό να στήσει τις σημαδούρες και οι κυβερνήτες (σωστά) γνωρίζοντας τι σημαίνει 7 μποφόρ στο Ρίο δεν βγήκαν για τον αγώνα.

Την επομένη η επιτροπή, για να μην συμβεί το ίδιο, άλλαξε τη διαδρομή προς το Νότο, στην περιοχή Βραχνέικα.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με συμμετοχή 15 σκαφών. Ενώ στο βάθος φυσούσε βορειοανατολικός με αφρισμένη θάλασσα στην περιοχή του αγώνα κοντά στη στεριά ο αέρας ερχόταν από το Νότο με ελάχιστη ένταση. Κοντά στα Βραχνέικα ο αέρας άλλαξε, ήρθε από βορειοδυτικά με μέτρια ένταση (12 knots) και έφερε τα σκάφη γρήγορα στην Πάτρα.

Τα τελικά αποτελέσματα του αγώνα είχαν ως εξής:

Κατηγορία ORC International

1η νίκη σκάφος ΑΡΓΩ με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Λιναρδάτο και πλήρωμα τον Φοίβο-Ευάγγελο Γιούργα.

2η νίκη σκάφος ΦΟΙΒΗ με κυβερνήτη τον Χάρη Κανδρή και πλήρωμα τους Αλέξανδρο Παρλαβάντζα, Μελέτη Θεοδωρακάκο και Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο.

3η νίκη σκάφος ΩΚΥΡΡΟΗ με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Τζαβάρα και πλήρωμα τους Λουκά Μάνδαλο, Βασίλη Παπαδούλα και Γεώργιο Ντάνη.

Κατηγορία ORC Club

1η νίκη σκάφος CHER με κυβερνήτη τον Δημήτρη Δραμισιώτη και πλήρωμα τους Νίκο Καλαντζή και Νίκο Κακαβά.

2η νίκη σκάφος EX ANIMO με κυβερνήτη τον Σπύρο Αντωνιάδη και πλήρωμα τους Παναγιώτη Γεωργικόπουλο και Βιολέτα Πετροπούλου.

3η νίκη σκάφος ΧΑΡΑ με κυβερνήτη τον Δημήτρη Φασουλή και πλήρωμα τους Παναγιώτη Φασουλή, Αλεξάνδρα Ταπεινού και Αναστάσιο Φασουλή.


22η ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΙΟΝΙΟΥ 2010

Το πρόγραμμα της 22ης Δ.Ι.ΕΙ. που διοργανώνει φέτος ο Ι.Ο. Κέρκυρας έχει ως εξής:

Σάββατο 31-7-10: Λήξη ορίου υποβολής δηλώσεων συμμετοχής

Κυριακή 1-8-10: Συγκέντρωση Κυβερνητών-Τελετή Έναρξης          

Δευτέρα 2-8-10: 1η ιστιοδρομία: Κέρκυρα- Πρέβεζα

Τρίτη 3-8-10: Ελεύθερη μέρα στην Πρέβεζα-Απονομή 1ης ιστιοδρομίας

Τετάρτη 4-8-10: 2η ιστιοδρομία: Πρέβεζα-Βασιλική (Λευκάδας)

Πέμπτη 5-8-10: Ελεύθερη μέρα στη Βασιλική-Απονομή 2ης ιστιοδρομίας

Παρασκευή 6-8-10: 3η ιστιοδρομία: Βασιλική-Ληξούρι (Κεφαλονιάς)

Σάββατο 7-8-10: 4η ιστιοδρομία: Inshore αγώνας στον κόλπο Αργοστολίου

Σάββατο 7-8-10: Απονομές - Τελετή λήξης.


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Με το χαμόγελο της νίκης επέστρεψαν οι αθλητές της ομάδας Optimist του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών που συμμετείχαν σε διασυλλογικό αγώνα, που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Απριλίου, στη Λευκάδα.

Συγκεκριμένα, η Κωνσταντίνα Δανιά κατάκτησε την 1η θέση στην κατηγορία Optimist Κοριτσιών και την 1η θέση στη Γενική κατηγορία Optimist, ο Βασίλης Καρπούζας την 1η θέση στην κατηγορία Optimist 11χρονων, την 2η θέση στην κατηγορία Optimist Αγοριών και την 3η θέση στη Γενική κατηγορία Optimist, ο Γρηγόρης Μαργαρίτης την 5η θέση στην κατηγορία Optimist Αγοριών και ο Διονύσης Τσακαρισάνος την 5η θέση στην κατηγορία Optimist 11χρονων.


ΑΓΩΝΑΣ "ΘΥΣΙΑΣ"

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκίνησαν οι αγωνιστικές δραστηριότητες της Ανοιχτής Θάλασσας με τον αγώνα «ΘΥΣΙΑΣ». Τον αγώνα διοργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών και είναι ενταγμένος στο επίσημο πρόγραμμα της Ομοσπονδίας.

Ο αγώνας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27, με διαδρομή Πάτρα-Φίδαρης-Μεσολόγγι (16ν.μ.) και τη Κυριακή των Βαΐων 28 Μαρτίου, με διαδρομή Μεσολόγγι-Πάτρα (16ν.μ.), είναι αφιερωμένος στην Έξοδο του Μεσολογγίου και αποτελεί μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων.

Στο αγωνιστικό μέρος, λόγω έλλειψης ανέμου, η πρώτη ιστιοδρομία ξεκίνησε μετά από καθυστέρηση μισής ώρας. Τα σκάφη εκκίνησαν μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ομίλου με δυσκολία, καθώς οι άνεμοι που επικρατούσαν ήταν χαμηλών εντάσεων και σε συνδυασμό με έντονα ρεύματα αντίθετης κατεύθυνσης δυσκόλεψαν κυβερνήτες και πληρώματα. Μετά την ολοκλήρωση της εκκίνησης, τα σκάφη κινήθηκαν όρτσα προς την πλευρά του Κρυονερίου, όπου ο αέρας δυνάμωνε στα 8-10 μίλια με αποτέλεσμα να κινούνται τα σκάφη με ικανοποιητικές ταχύτητες. Κοντά στο φανάρι του Φίδαρη, που ήταν το σημείο στροφής του αγώνα η Επιτροπή αποφάσισε την επιβράχυνση του σκέλους. Έτσι πρώτο τερμάτισε το σκάφος ΦΟΙΒΗ, δεύτερο το σκάφος ΩΚΥΡΡΟΗ και τρίτο το σκάφος ΤΙ MOUN ενώ ο υπόλοιπος στόλος τερμάτισε μετά από αρκετή ώρα.

Η εκκίνηση του δεύτερου σκέλους δόθηκε το πρωί της Κυριακής από την είσοδο του διαύλου του Μεσολογγίου με ένταση ανέμου 20-22 μίλια. Τα σκάφη κινήθηκαν με μεγάλες ταχύτητες πρίμα με κατεύθυνση αρχικά το φανάρι του Φίδαρη και μετά τις εγκαταστάσεις του Ι.Ο.Πατρών. Οι συνθήκες που επικρατούσαν σ’ όλο το σκέλος ήταν δύσκολες λόγω του υψηλής έντασης ανέμου και του μεγάλου κυματισμού και δεν επέτρεψαν στα πληρώματα να βάλουν μπαλόνια. Την κανονιά του τερματισμού πήρε το σκάφος ΤΙ ΜΟUN καλύπτοντας τη διαδρομή σε 2 ώρες και ακολούθησαν το σκάφος ΦΟΙΒΗ και το σκάφος ΩΚΥΡΡΟΗ. Ο υπόλοιπος στόλος τερμάτισε σύντομα καθώς όλα τα σκάφη ανέπτυξαν μεγάλες ταχύτητες.

Τα τελικά αποτελέσματα ανέδειξαν νικητή του αγώνα «ΘΥΣΙΑΣ» το σκάφος ΩΚΥΡΡΟΗ με κυβερνήτη τον Γιώργο Θεοδώρου και πλήρωμα τους Παναγιώτη Τζαβάρα, Βασίλη Παπαδούλα, Λουκά Μάνδαλο και Θεοφάνη Απατάγγελο, δεύτερο το σκάφος ΤΙ MOUN με κυβερνήτη τον Γιώτη Καράμπελα και πλήρωμα τους Γιάννη Καράμπελα, Αντώνη Μπαρμπέτα, Δημοσθένη Παπαμήτρου, Γιώργο Παπαηλίου και Παναγιώτη Κονιαβίτη και τρίτο το σκάφος ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ με κυβερνήτη τον Δάκη Ιωαννίδη και πλήρωμα τους Δημήτρη Τσελίκα, Δημήτρη Μπάρκουλα και Κωνσταντίνα Τσελίκα.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΔ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με τη μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης τριών αθλητών του στους περιφερειακούς αγώνες της Νοτιοδυτικής Ελλάδας ανταμείφθηκε ο Ι.Ο.Πατρών στο έντονο από πλευράς ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων τετραήμερο.

Συγκεκριμένα στις 25, 26 και 27/3 διεξήχθη στη Ροδινή του Δήμου Ρίου το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Νοτιοδυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή 18 ομίλων και 120 (περίπου) αθλητών της περιφέρειας αλλά και του κέντρου. Τον αγώνα διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Α.Ι.Ο.Ρίου «Ιάσων» και χαρακτηρίστηκε εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή σε ομίλους και αθλητές και από το υψηλό επίπεδο των αγωνιζομένων, αφού η ομοσπονδία από φέτος επιτρέπει σε αυτούς τους αγώνες να συμμετάσχουν και αθλητές εκτός περιφέρειας.

Στα σκάφη Optimist η Κωνσταντίνα Δανιά με 2η θέση στη γενική της περιφέρειας, και 2η θέση στα κορίτσια, και ο Βασίλης Καρπούζας με 5η θέση στη γενική, 1η θέση στα junior και 3η θέση στα αγόρια, και στα Laser ο Κώστας Μπατιστάτος με 3η θέση στα αγόρια και 4η θέση στη γενική, πήραν τα κύπελλα και την πρόκριση για τους αγώνες της προεθνικής που διεξάγονται στην Αθήνα αυτές τις ημέρες.

Στους αγώνες ο Ι.Ο.Πατρών συμμετείχε επίσης με τους αθλητές: Μαργαρίτη Γρηγόριο και Τσακαρισάνο Διονύσιο στα Optimist και Νικολάου Αντζελίν και Μάριο Χόρς στα Laser.


3η Έκθεση Νέων και Ειδικών Μορφών Τουρισμού «ACTIVE TRIP»

Ο Ι.Ο.Πατρών συμμετείχε για τρίτη χρονιά στην Έκθεση Νέων και Ειδικών Μορφών Τουρισμού «ACTIVE TRIP» που  πραγματοποιήθηκε από 26 έως 28 Φεβρουαρίου 2010 στο ΠΕΑΚ «Ολυμπιονίκης Δ. Τόφαλος».

Στο περίπτερο του Ομίλου έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ομίλου τόσο των αθλητικών όσο και των οικολογικών. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά διάφορους τύπους ιστιοφόρων σκαφών και να γνωρίσουν έναν εναλλακτικό, οικολογικό τρόπο διακοπών αλλά και άθλησης.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ OPTIMIST LASER 4,7 ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εξαιρετικές επιδόσεις σημείωσαν οι αθλητές της ομάδας Optimist του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών που συμμετείχαν στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Κεντρικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Φεβρουαρίου στο Βόλο.

Συγκεκριμένα, η Κωνσταντίνα Δανιά κατάκτησε την 3η θέση στην κατηγορία Optimist Κοριτσιών και την 9η θέση στη Γενική Κατάταξη ενώ ο Βασίλης-Πέτρος Καρπούζας τη 2η θέση στην κατηγορία Optimist 11χρονων και την 37η στη Γενική Κατάταξη σε σύνολο 84 αθλητών.


ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Το νεοεκλεγέν Συμβούλιο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στην όμορφη αίθουσα «Θεατράκι» της Μαρίνας ανάμεσα σε φίλους, μέλη, αθλητές, εκπροσώπους ιστιοπλοϊκών γειτονικών ομίλων, του Ρίου, της Κυλλήνης, του Μεσολογγίου, του Ομίλου φουσκωτών Πάτρας, και της εκπροσώπου της ομάδος διάσωσης του Ε.Ε.Σ..

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ο Νίκος Τζανάκος, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Πατρέων, ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο πρώην βουλευτής Νίκος Παπαδημάτος, ο Πρόεδρος του Ο.Ν.Α.Π. Γιάννης Κασίμης, ο Κώστας Καζακόπουλος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανοικτής Θάλασσας της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας κ.α.

Η ομιλία του κ.Τζανάκου, σαφής και συνειρμική, έδωσε τόνο και στόχο στο ακροατήριο, σχολιάζοντας τις αναφορές του Προέδρου του Ι.Ο.Πατρών για τη σχέση του Ιστιοπλοϊκού με τις εξελίξεις στην παραλιακή ζώνη.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις του καλύτερου αθλητή-τριας Ολυμπιακού Τριγώνου και του αθλητή Ανοικτής Θάλασσας με τα περισσότερα μίλια, όπως και αναφορές σε μέλη και αθλητές που διακρίθηκαν και διέδωσαν το όνομα του Ι.Ο.Πατρών εκτός της περιοχής μας.

Ο Ι.Ο.Πατρών επιθυμεί να ευχαριστήσει δημόσια για τη συνεισφορά τους τον κ. Αχιλλέα Ροδίτη, την Ναυτιλιακή Εταιρεία Αγούδημου, το Ζαχαροπλαστείο Λοτσάρη καθώς επίσης το προσωπικό του «ΘΕΑΤΡΑΚΙ» και τον κ. Πελοπίδα Αθανασόπουλο.


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Α.Ν.Ο.ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Η αγωνιστική περίοδος για την ομάδα Optimist του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών ξεκίνησε με την αποστολή της αγωνιστικής ομάδας στο Διασυλλογικό Αγώνα που διοργάνωσε ο Α.Ν.Ο. ΓΛΥΦΑΔΑΣ στις 30 & 31 Ιανουαρίου 2010.

Εξαιρετική ήταν η επιτυχία της αθλήτριας του Ομίλου μας Κωνσταντίνας Δανιά, η οποία κατέκτησε την 3η θέση στην κατηγορία Optimist κοριτσιών.

Στον αγώνα συμμετείχαν, επίσης, οι αθλητές Βασίλειος-Πέτρος Καρπούζας, Γεώργιος Μαργαρίτης και Διονύσιος Τσακαρισάνος που κατέκτησαν μια καλή θέση στη Γενική Κατάταξη.